התקרקעות, או Grounding/Earthing, היא שיטה שבאמצעותה האדם מתחבר ישירות לקרקע, לרוב דרך מגע עם אדמה, חול, דשא או מים. התהליך מבוסס על עקרון פשוט אך עוצמתי: החיבור הפיזי בין הגוף לאדמה מסייע ביצירת איזון טבעי במערכת החשמלית של הגוף. החיבור הזה מאפשר זרימה של מטען חשמלי מהקרקע לגוף, שמנוטרלים בו עודפי מטען חשמלי ומתקבלים יונים חופשיים שמסייעים בתהליכי ריפוי והתחדשות. בשנים האחרונות, התקרקעות הפכה לנושא מחקר מדעי שמרתק חוקרים מתחומים שונים, ביניהם פיזיקה, רפואה, וביופיזיקה, שמגלים את השפעותיה האפשריות על הבריאות הפיזית והנפשית.
החוקרים המובילים בתחום
גם אני תהיתי מי עומד מאחורי המחקרים שמגלים את ההשפעות של התקרקעות ומסתבר שיש לא מעט חוקרים שמקדישים את חייהם לנושא. לכן, החלטתי לשתף אתכם במידע על המדענים המובילים בתחום, על המקומות שבהם הם חוקרים, ועל הגילויים המרתקים שלהם.
ד"ר גאטאן שבאלייה (Gaétan Chevalier, Ph.D.)
ד"ר גאטאן שבאלייה הוא אחד החוקרים המרכזיים בתחום ההתקרקעות. הוא קיבל את הדוקטורט שלו בפיזיקה הנדסית מהפוליטכניקה של אוניברסיטת מונטריאול. לאחר סיום לימודיו, הוא חקר פלזמה ופיזיקה גרעינית באוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס (UCLA) וכיום מכהן כחוקר אורח בבית הספר לרפואה של UC San Diego.
שבאלייה היה מהראשונים שחקרו את ההשפעות המיידיות של התקרקעות על גוף האדם. מחקריו הצביעו על כך שזמן קצר של התקרקעות (כ-30 עד 40 דקות) יכול לשפר את זרימת הדם בפנים ולסייע בהפחתת דלקות בעור. אחד הממצאים המרתקים של שבאלייה היה שהמשתתפים במחקריו דיווחו על שיפור כמעט מיידי במראה העור ובתחושת הרעננות לאחר ההתקרקעות.
ד"ר ג'יימס אושמן (James L. Oschman, Ph.D.)
ד"ר אושמן הוא ביופיזיקאי שמתמחה ברפואה אנרגטית. הוא למד באוניברסיטת פיטסבורג והוא נחשב לאחד מהחלוצים בהבנה של האינטראקציה הביולוגית בין גוף האדם לשדה החשמלי של כדור הארץ. מחקריו מצביעים על כך שההתקרקעות מאפשרת העברת אלקטרונים מהאדמה לגוף, מה שמסייע בנטרול רדיקלים חופשיים ומפחית דלקות כרוניות.
אחד המאמרים המרכזיים שלו בנושא, שפורסם בשיתוף עם ד"ר גאטאן שבאלייה, מראה כיצד ההתקרקעות משפיעה לטובה על תהליכים ביואלקטריים בגוף, כולל שיפור באיזון הורמונלי והפחתת מתח.
ד"ר סטיבן סינטרה (Stephen T. Sinatra, M.D.)
ד"ר סינטרה הוא קרדיולוג אמריקאי שניהל מחקרים מעמיקים על הקשר בין התקרקעות לבריאות הלב. הוא למד באוניברסיטת קונטיקט ומחקריו הצביעו על כך שהתקרקעות יכולה להפחית את צמיגות הדם, מה שמפחית את הסיכון להיווצרות קרישי דם ולהתקפי לב.
סינטרה דיווח על שיפור משמעותי במצבם של חולים עם יתר לחץ דם ומחלות לב בעקבות התקרקעות ממושכת, והוא קידם את הרעיון שהתקרקעות יכולה לשמש כלי טיפולי נוסף ברפואה קרדיולוגית.
ד"ר קארול סוקל (Karol Sokal, M.D., Ph.D.)
ד"ר סוקל הוא חוקר פולני מאוניברסיטת ניקולאוס קופרניקוס, שחקר את השפעות ההתקרקעות על המערכת האוטונומית והביו-אלקטרית של הגוף. סוקל מצא שההתקרקעות משפרת את תפקוד המערכת העצבית ומשפיעה לטובה על כאבים כרוניים ודלקות מפרקים.
מחקריו הדגימו שיפור בתהליכי ריפוי אצל חולים שעברו התקרקעות לאחר פעילות גופנית מאומצת, והפחתה בכאבים שנגרמו מתסמונת כאב כרוני.
הקשר בין חשמל סטטי, הארקה והתקרקעות
חשמל סטטי הוא תופעה בה יש הצטברות של מטען חשמלי על פני שטח של חומר (כמו העור או בגדים). כאשר יש הבדל במטען החשמלי בין הגוף לחפצים אחרים, עלול להתרחש פריקת חשמל סטטי במגע עם חפץ מתכתי, מה שיכול לגרום לשוק קטן ולא נעים.
הארקה היא פעולה של חיבור מערכת חשמלית (או גוף האדם) לקרקע כדי לנטרל עודפי מטען חשמלי ולייצב את המערכת. בתעשיות כמו אלקטרוניקה, משתמשים בהארקה כדי להגן על רכיבים רגישים מפני נזק שנגרם מחשמל סטטי. הארקה זו מפחיתה את הסיכון לנזק על ידי יצירת מסלול בטוח לזרם חשמלי עודף.
התקרקעות דומה להארקה, כאשר הגוף מתחבר לאדמה ומסייע לנטרל חשמל סטטי ולהשיב את האיזון החשמלי הטבעי של הגוף. התקרקעות עוזרת להקטין את עודפי המטען בגוף ולמנוע תופעות כמו מתח יתר או דלקות הנגרמות על ידי רדיקלים חופשיים.
תגליות שהפתיעו גם את החוקרים
במחקרו של ד"ר שבאלייה על זרימת הדם בפנים, אחד המשתתפים ציין שתחושת הרעננות לאחר ההתקרקעות הייתה כל כך חזקה שהוא הצליח לראות שיפור במראה העור שלו תוך פחות משעה. במקרה נוסף, ד"ר סינטרה ציין כיצד חולה עם יתר לחץ דם שהיה מחובר לשטיח התקרקעות חווה ירידה מהירה בלחץ הדם שלו.
ד"ר אושמן דיווח על מטופלים שהצליחו להפחית את כאביהם הכרוניים לאחר שימוש ממושך בהתקרקעות, והיו מקרים שבהם חולים עם דלקות מפרקים חוו שיפור ברמת הכאב והתנועה לאחר מספר שבועות של חיבור לקרקע.
לסיום
המחקרים הרבים שבוצעו בתחום ההתקרקעות מצביעים על יתרונות בריאותיים פוטנציאליים רבים, החל משיפור בזרימת הדם והפחתת דלקות ועד להפחתת מתח ושיפור במצב הרוח הכללי. בעוד שהתחום דורש מחקר נוסף להעמקת ההבנה המדעית, התקרקעות נראית ככלי פשוט וזמין לשיפור בריאות כללית.
המלצות לצורות וזמני התקרקעות:
- הליכה יחפה: הליכה יחפה על דשא, חול או אדמה למשך 30 עד 60 דקות ביום יכולה לספק את היתרונות הבריאותיים המקסימליים של התקרקעות.
- שימוש במכשירי התקרקעות: לשימוש בתוך הבית, ניתן להשתמש בשטיחי התקרקעות, גרביים או מצעים מיוחדים המחוברים לאדמה.
- זמני התקרקעות: מומלץ לבצע התקרקעות בשעות הבוקר או הערב, כאשר הטמפרטורה נוחה יותר, כדי לאפשר חוויה נינוחה ומרגיעה.
מקורות מדעיים
- Chevalier, G., Sinatra, S. T., Oschman, J. L., Sokal, K., & Sokal, P. (2015). Earthing: Health Implications of Reconnecting the Human Body to the Earth's Surface Electrons. Journal of Environmental and Public Health.
- Oschman, J. L. (2007). Can electrons act as antioxidants? A review and commentary. Journal of Alternative and Complementary Medicine.
- Sinatra, S. T., & Chevalier, G. (2014). Grounding the Human Body Improves Facial Blood Flow Regulation: Results of a Randomized, Placebo Controlled Pilot Study. Journal of Cosmetics, Dermatological Sciences and Applications.