נוגדי חמצון טבעיים כנגד הזמן: פוליפנולים והשפעתם על ההזדקנות

נוגדי חמצון טבעיים כנגד הזמן: פוליפנולים והשפעתם על ההזדקנות

Healthy vegetarian food with smoothies on the table

פוליפנולים הם תרכובות צמחיות רבות עוצמה עם תכונות נוגדות חמצון ואנטי-דלקתיות, פוליפנולים תורמים לגופנו תמיכה משמעותית בהאטת תהליכי ההזדקנות ובהגנה מפני מחלות כרוניות. חומרים אלו, המצויים בשפע במזונות רבים – מפירות יער, עלים ירוקים ואגוזים ועד קפה ושוקולד – הם חלק בלתי נפרד מתזונה בריאה. בחירה במזון עשיר בפוליפנולים יכולה להפוך כל ארוחה להזדמנות להזין את הגוף ולהשפיע לטובה על הבריאות לטווח ארוך.

למעשה, כל החלטה שלנו בסופר,אצל הירקן ובמטבח יכולה לשמש כחיזוק לגוף ולנפש – זו דרך טבעית וטעימה לתמוך בתהליכים המאטִים את ההזדקנות ושומרים על הבריאות שלנו לאורך זמן.

סוגי פוליפנולים

פלבנואידים:

אנתוציאנינים: נמצאים בפירות וירקות בעלי צבעים כחול, אדום וסגול.

פלבנונים: נרינגנין והספרידין – מצויים בעיקר בפירות הדר.

פלבונולים: קוורצטין, רוטין, קאמפרול – מצויים בבצל,קייל, תרד, שעועית ירוקה וברוקולי.

איזופלבונים: דאידזאין וג'ניסטאין – מצויים בפולי סויה וקטניות נוספות.

פלבונים: לוטאולין ואפיגנין.

פלבנולים: EGCG – נמצא בתה ירוק.

פוליפנולים שאינם פלבנואידים:

רזברטרול וכורכומין – בעלי תכונות אנטי דלקתיות ונוגדות חמצון עוצמתיות.

השפעות אנטי-אייג'ינג של פוליפנולים

הגנה מפני עקה חמצונית: פוליפנולים מנטרלים רדיקלים חופשיים בגוף ומפחיתים נזק לתאים ולDNA –  ובכך, הם תורמים להאטת תהליכי הזדקנות התאים.

עקה חמצונית היא מצב שבו יש עודף של רדיקלים חופשיים בגוף, מולקולות לא יציבות שעלולות לגרום נזק לתאים. במצב תקין, הגוף מצליח לאזן אותם בעזרת נוגדי חמצון, אבל כאשר יש חוסר איזון ונוצרת "עקה חמצונית," עלול להיגרם נזק לתאים, מה שמקושר להזדקנות ולמחלות כרוניות.

שיפור תפקוד המיטוכונדריה: עם השנים, תפקוד המיטוכונדריה בתאים יורד, מה שמוביל לירידה באנרגיה התאית. פוליפנולים כמו קוורצטין ורזברטרול תורמים לתיקון תפקוד המיטוכונדריה ומשפרים את יעילותה. המיטוכונדריה היא כמו "תחנת הכוח" של התא – היא מייצרת את האנרגיה שהתא צריך כדי לבצע את כל פעולותיו.

עידוד אוטופגיה: אוטופגיה היא תהליך שבו התא "מנקה את עצמו." בתהליך הזה, התא מזהה רכיבים פגומים, כמו חלבונים או חלקי תא שהתבלו, מפרק אותם, וממחזר את החומרים כדי להשתמש בהם מחדש. אפשר לחשוב על זה כעל מנגנון תחזוקה פנימי שמסייע לשמור על בריאות התאים ולהגן מפני מחלות. עם השנים האוטוגפיה נחלשת. פוליפנולים מסייעים בשימור תהליך זה, ובכך תורמים לבריאות התא לאורך זמן.

הגנה על ה:DNA  פוליפנולים תורמים לתיקון נזקים ב-DNA ושומרים על יציבות גנומית, מה שמפחית את הסיכון להתפתחות מחלות כרוניות הקשורות להזדקנות.

פוליפנולים בולטים והשפעותיהם

קוורצטין: נמצא בבצל, תפוחים ופירות יער. תורם להפחתת עקה חמצונית ודלקת ומשפר את בריאות העור.

אנתוציאנינים: נמצאים באוכמניות, פטל ופירות יער אחרים. משפרים את בריאות כלי הדם ותורמים לחוזק העצם.

חומצה אלגית: מצויה באגוזי מלך, פטל ורימונים. בעלת תכונות נוגדות חמצון ואנטי-דלקתיות, ותומכת בבריאות המיטוכונדריה.

רוטין: מצוי בכוסמת ופירות הדר. תורם להפחתת דלקת ומגן על בריאות הלב וכלי הדם.

פיסטין: מצוי בתותים. משפר תפקוד קוגניטיבי ותורם להגנה מפני מחלות ניווניות.

חומצה גאלית: מצויה באגוזים, ענבים ורימונים. משפרת את גמישות העור ומפחיתה קמטים על ידי עידוד ייצור הקולגן.

מחקרים מדעיים על פוליפנולים והזדקנות

עולם המדע כבר מזמן חוקר את השפעתם של פוליפנולים על הבריאות, בשל הפוטנציאל הרב שלהם להגן על הגוף מפני תהליכי הזדקנות ומחלות כרוניות. ממצאים ממחקרים רבים ממשיכים לחשוף את העוצמה שבתרכובות אלו ואת הדרכים שבהן הם יכולים לתמוך בבריאותנו לאורך זמן. הנה מספר מחקרים מעניינים על מערכות שונות בגוף:

השפעת הרזברטרול על אורך החיים ותפקוד המיטוכונדריה: מחקר שפורסם ב-Journal of Gerontology מצא כי רזברטרול, פוליפנול המצוי בענבים ובפירות יער, תורם להארכת תוחלת החיים במודלים של בעלי חיים ומקדם בריאות מיטוכונדריאלית. בניסויים שנערכו על עכברים, רזברטרול הצליח לשפר את תפקוד המיטוכונדריה, להפחית עקה חמצונית ולהאט תהליכי הזדקנות תאיים. (https://europepmc.org/article/MED/34336123)

קוורצטין והגנה על תאים מזדקנים: מחקר נוסף שהתפרסם ב-Aging Cell בדק את השפעת הקוורצטין, המצוי בבצל, תפוחים ופירות יער, על מניעת ההזדקנות התאית. המחקר הראה כי קוורצטין מסייע בהפחתת תהליכים דלקתיים, משפר את עמידות התאים בפני נזקים ומעודד תהליכי אוטופגיה. (https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371%2Fjournal.pone.0190374)

חומצה אלגית והשפעותיה על בריאות המעי: מחקר שפורסם ב-Nutrients בחן את השפעתה של חומצה אלגית על בריאות המעי, גורם חשוב בתהליכי ההזדקנות. נמצא כי החומצה האלגית משפרת את הרכב חיידקי המעי ותורמת לתפקוד חיסוני גבוה יותר ולהפחתת דלקות כלליות בגוף. (https://www.mdpi.com/2072-6643/10/11/1677)

אנתוציאנינים והגנה על תאי העור: במחקר שנערך באוניברסיטת בולוניה, נמצא כי אנתוציאנינים, המצויים באוכמניות ובפטל, יכולים להפחית את הופעת הקמטים ולשפר את גמישות העור. האנתוציאנינים תומכים בתהליכי תיקון ה-DNA בעור. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30866528)

השפעת הפוליפנולים על תפקוד קוגניטיבי: סקירה רחבה שפורסמה ב-Frontiers in Aging Neuroscience ציינה כי פוליפנולים כמו פיסטין, המצוי בתותים, משפרים את התפקוד הקוגניטיבי על ידי הפחתת דלקת עצבית. (https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnagi.2020.00294/full)

Avocado skincare, woman beauty and natural cosmetic wellness in healthy diet, detox result and clea
 

מאמרים נוספים

לתיאום פגישה / ייעוץ - השאירו פרטים

בואו נדבר
💬 רוצה לדבר?
היי👋
שנעבור לווצאפ? אני כאן..