טיפול טבעי במערכת העיכול

טיפול טבעי במערכת העיכול – סובלים מהבטן?

מערכת העיכול היא מערכת מורכבת ואינטגרטיבית האחראית לפירוק המזון ולספיגת רכיבי התזונה החיוניים. היא הרבה יותר מרק אחראית על העיכול, זאת ממש "תחנת כוח" של הגוף שלנו. תהליך העיכול מתחיל בפה, ממשיך דרך הוושט, הקיבה, המעי הדק, והמעי הגס, ומסתיים בפינוי פסולת דרך פי הטבעת. פגיעות בתפקוד של כל אחד משלבים אלו עלולות להוביל להפרעות ומחלות שונות במערכת העיכול.

לעיתים קרבות, שיפור מערכת העיכול והבאתה לאיזון משפיעה באופן מיידי וניכר על מחלות במערכות אחרות. מערכת העיכול היא מערכת קריטית באמצעותה הגוף שלנו ניזון ומקבל את חומרי הבסיס לקיום החיים לכן תקינות תפקודה הוא חיוני .
כהרבליסטית קלינית ומטפלת ברפואה טבעית, אני מתמקדת בהתאמת טיפול טבעי ואישי לכל מצב בריאותי הנובע מבעיות ומחלות במערכת העיכול. 

 

להלן פתולוגיות נפוצות במערכת העיכול והגישה הטבעית לטיפול בהן:

קנדידה (Candidiasis Yeast Infection)   

קנדידיאזיס, הידועה גם בשם "קנדידה", היא דלקת פטרייתית שיכולה להשפיע על גברים ונשים בכל גיל במגוון אזורים בגוף. היא נפוצה ביותר בפה, באוזניים, באף, בציפורניים של הרגליים והידיים, במערכת העיכול ובנרתיק אצל נשים.

קנדידה הינה פטרייה מסוג שמר והיא הגורם הנפוץ ביותר לזיהומים מבין הפטריות. היא מהווה חלק בלתי נפרד מאוכלוסיית המעיים באדם עוד מינקות. במצב מיטבי מערכת החיסון והחיידקים הידידותיים במעיים מפקחים ומווסתים את צמיחת הקנדידה, אך במידה ואלו נחלשים או נפגעים מתחילה הפטרייה להתרבות.

לכ- 35% מהנשים קנדידה נמצאת באזור הנרתיק באופן קבוע והיא עשויה להתפתח לזיהום לאחר טיפול באנטיביוטיקה או סטרואידים. גורמים נוספים שמובילים להגברת הסיכון לקנדידה בנרתיק כוללים הריון, דימום וסתי, נוזל הזרע, שימוש בגלולות למניעת הריון וחולי סוכרת. השכיחות של זיהומי הנרתיק בקנדידה עולה לאחר גיל הבלות.

שימוש הממושך באנטיביוטיקה או בסטרואידים עשוי לגרום לפגיעה בחיידקי מערכת העיכול, משבר באיזון המערכת הטבעית של הגוף וליצירת תנאים המקלים על שגשוג הפטריות. בנוסף נמצא קשר בין מתח להחלשת מערכת החיסון והמצב גורם לכך שאצל אנשים הסובלים מתקופות ממושכות של מתח וחרדה קיים סיכון גבוה יותר להיחלשותה של המערכת החיסונית ולהתפתחות קנדידה.

אצל אנשים עם מערכת חיסונית חלשה, כמו אלו הנמצאים בטיפול בסטרואידים, חולים במצבי סרטן מסוימים, או סובלים ממחלות כמו איידס, הזיהום יכול להתפשט למגוון מערכות בגוף כמו הכליות, המוח, העיניים, הלב, הכבד, הטחול והמעיים. המצב הזה מופיע בתדירות של כ-15% מבין אנשים עם מערכת חיסונית חלשה.

תסמינים אפשריים להתפרצות קנדידה בגוף:

  1. כאבי ראש
  2. כאבי בטן תכופים, נפיחות ביטנית ובעיות עיכול
  3. דכדוך / חרדה
  4. עור מגרד
  5. תשוקה עזה לסוכרים, ממתקים, ולחמים
  6. קשיים בריכוז
  7. תשישות ועייפות מתמדת
  8. עצבנות
  9. שינויים במצב הרוח
  10. ברזל, B12 ואבץ נמוכים בבדיקות הדם
  11. רובד לבן שנוצר על הלשון וברירית הפה
  12. דלקות גרון חוזרות שאינן חידקיות
  13. דלקות חוזרות בנרתיק

 

הטיפול הטבעי בקנדידה:

טיפול בקנדידה יכול להיות מאתגר, ועלול לדרוש שינויים באורח החיים.

הטיפול  מתחיל בניקוי הגוף מהרעלים הרבים הנוצרים בעקבות התפשטות הקנדידה, טיפול זה כולל תזונה נוקשה נטולת סוכרים המשמשים כמקור האנרגיה לקנדידה.

בנוסף, נעשה שימוש בצמחי מרפא המסייעים בהקטנת אוכלוסיית הקנדידה ובעידוד תהליך הניקוי של הגוף, כמו כן ניתן מענה לתסמינים השונים אותם חווים המטופלים.

הטיפול הטבעי בקנדידה מאפשר הקניית כלים ליצירת אורח חיים בריא להשמדת הפטריה וליצירת מצב שימנע את חזרתה בעתיד. מטרת הטיפול הוא דיכוי שגשוג הפטריה, הקלה על התסמינים, עידוד התפתחות חיידקים טובים במעי, חיזוק המערכת החיסונית ושיפור תפקוד כללי של מערכת העיכול. תוצאות הטיפול מביאים לשיפור מדהים באיכות החיים.

(IBS) תסמונת המעי הרגיז / רגיש

תסמונת המעי הרגיז/ רגיש (IBS) היא מצב שכיח המשפיע על מערכת העיכול והיא תופעה שכיחה ביותר בקרב האוכלוסייה בעולם המערבי. התסמונת מתאפיינת בשיבוש תפקוד ותנועתיות המעיים ללא עדות של פגמים מבניים.

התסמונת גורמת לתסמינים של התכווצויות בבטן, נפיחות, גזים מרובים, ריר בצואה, בחילה, גירוי בפי הטבעת, שלשולים ועצירות. תסמינים נוטים להגיע לסירוגין, ויכולים להימשך ימים, שבועות או חודשים בכל פעם. התסמינים משתנים מאדם לאדם וההתבטאות של התסמונת אינה אחידה, יש הסובלים מעצירות, יש משלשולים, יש הסובלים משניהם לסירוגין ואצל אחרים הבעיה העיקרית היא כאבי בטן וגזים. נשים סובלות מתסמונת המעי הרגיז יותר מגברים ובדרך כלל התסמינים של התסמונת מופעים בסביבות שנות העשרה המאוחרות.

האבחון של התסמונת נעשה ע"י רופא, בדרך כלל על ידי שלילת מחלות אחרות שיש להן תסמינים דומים כמו צליאק, זיהומים שונים ומחלות מעיים. קיימת היום אצל הרופאים אבחנה רשמית על פי הקריטריונים של רומא IV לתסמונת. אין תרופה ספציפית לתסמונת המעי הרגיז והרופא בדרך כלל ימליץ על תרופה בהתאם לתסמינים (למשל אם יש עצירות, תינתן תרופה משלשלת).

הטיפול הטבעי בתסמונת המעי הרגיז: 

זאת אינה מחלה, אלה תופעה שלרוב מתלווה למתחים נפשיים, הרגלי תזונה לא נכונים, סטרס ואורח חיים לקוי. הטיפול הטבעי נעשה באמצעות צמחי מרפא ותוספי תזונה בהתאם לתסמינים , איזון תזונתי ותוספי תזונה.

בטיפול אשתמש  בצמחי מרפא שמטרתם לשקם ולחזק את מערכת העיכול ואיזון המערכת העצבית. בנוסף אשתמש בצמחים בהתאם לסימפטומים שמטרתם: לספוח גזים, להגביר הפרשת מיצי מרה, לעודד פינוי, נוגדי עוויתות ועוד.

בטיפול התזונתי תלקחנה בחשבון הרגישויות של המטופל/ת למזונות שונים, משום שזה עלול להיות אחד הגורמים לתסמונת. במקרים רבים יהיה צורך לבצע דיאטת "אלימינציה" –בה מורידים סוגים שונים של מזונות אלרגניים מהתפריט ובודקים האם יש שיפור. במקרים מסויימים, כאשר המטופל/ת צרך/ה תזונה לקויה לאורך זמן, יהיה צורך לבצע ניקוי רעלים. ההמלצות התזונתיות ישלבו בניית תפריט מאוזן, עשיר ומגוון המכיל מזונות שתומכים ומקלים על תהליך העיכול. הטיפול הינו אישי ומותאם לתסמונת המעי הרגיז בהתאם למטופל/ת.

אולקוס – כיב קיבה (Peptic Ulcer)

כיב קיבה הוא פצע פתוח הנוצר ברירית הקיבה או התריסריון, בדרך כלל כתוצאה מזיהום בחיידק הליקובקטר פילורי או משימוש ממושך בתרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות, סטרס ותזונה לקויה. הכיב נוצר כשמעטפת הרירית השוֹמרת על התריסריון או הקיבה נפגמת או נחלשת. התסמינים כוללים כאבים עזים בבטן, בחילות ,הקאות, צריבה ורעב.

כיב קיבה לא מטופל עלול להתפשט, לדמם ואף לחדור ולנקב את דפנות הקיבה או המעי הדק,  זהו מצב הדורש טיפול מיידי על מנת למנוע זיהום מפושט בחלל הבטן.

הטיפול הטבעי בכיב פפטי נועד לרפא את הכיב ולמנוע את חזרתו בהמשך.

ריפוי כיב פפטי נעשה על ידי שימוש בצמחי מרפא המגנים על הרקמות הריריות ומזרזים את איחוי הפצע.

בנוסף לתזונה נכונה שמותאמת לסובלים מכיב פפטי חשיבות עצומה בסיוע להחלמת הכיב ולכן ישנו דגש חשוב על התאמת תזונה מתאימה למצב. בקליניקה אני מנחה על מזונות שתורמים לתהליך הריפוי של הכיב ומזונות שיש להימנע מהם.

 

(Constipation) – עצירות 

לעתים קרובות אנו מקלים ראש בתופעה של עצירות, אבל יש להתייחס לתופעה ברצינות. אי יכולת ללכת לשירותים ולהתפנות במשך ימים שלמים, גורמת להרגשת נפיחות ואומללות. התאמצות יום אחרי יום יכולה גם להוביל לבעיות חמורות יותר, כמו טחורים או אפילו צניחה (בליטה) של רקמת פי הטבעת.

 

על פי ההערכות 40% עד 60% מהמבוגרים מתמודדים באופן קבוע עם עצירות.

על פי הרפואה הטבעית, עצירות מוגדרת כאי התפנות מידי יום ביומו.

תסמינים  נוספים של עצירות כוללים: בטן קשה, קושי ואף כאב במתן צואה, יציאות קשות ויבשות,   יציאות בכמות קטנה וחוסר התרוקנות מלאה, כאבי בטן, אי נוחות, חולשה, עייפות, וירידה בתיאבון.

עצירות מתמשכת, עלולה לגרום להצטברות רעלנים ולכן יכולים להופיע תסמינים נוספים : כאבי ראש, בעיות עור ואף חולשה חיסונית.

 

סיבות נפוצות לעצירות

  • חוסר נוזלים / התייבשות, מעט מדי סיבים ודיאטה עתירת סוכר ( אלו שלוש מהסיבות השכיחות ביותר). כתוצאה מתזונה ומשק מים לא מספק  ודיאטה עשירה בסוכר, השרירים הפריסטלטיים במערכת העיכול נעשים איטיים, והצואה הופכת קשה ומפתחת קצוות מחוספסים. קצוות מחוספסים אלו יכולים לגרום לסדק פי הטבעת ובהמשך לפיסורה.
  • יותר מדי שומן בתזונה ושימוש לרעה בחומרים משלשלים
  • חוסר בפעילות גופנית
  • התאפקות ועיכוב הדחף לעשות צרכים
  • רמות מתח גבוהות וחרדה
  • רגישויות למזון ואי סבילות
  • תרופות כגון כדורי ברזל, נוגדי חומצה, משתנים, משככי כאבים ונוגדי דיכאון
  • חוסר פעילות של בלוטת התריס, IBS, שבץ מוחי, בעיות כבד, שבץ המוביל לנזק עצבי
  • חוסר איזון בפלורת המעיים 
  • מחסור במגנזיום ומחסור בחומצה פולית
  • טפילים במערכת העיכול
  • שינויים בחיים או בשגרה כגון הריון, הזדקנות ונסיעות
  • בעיות במעי הגס ובפי הטבעת ובתפקוד המעי 

 

הטיפול בקליניקה מתמקד ב:

  • זיהוי וטיפול בגורמים באורח החיים (כגון תזונה לקויה, חוסר נוזלים, מתח, חוסר תנועה) או בבריאות הכללית (כגון שימוש בתרופות מסוימות, הריון) שעשויים לתרום לעצירות.
  • תיקון חסרים תזונתיים.
  • גירוי תנועות מעיים סדירות באמצעות צמחי מרפא משלשלים טבעיים ועדינים , צמחים מגבירי נפח צואה וצמחים מרככים.
  • הפחתת התלות במשלשלים ומניעת הישנות על ידי "אימון מחדש" של מערכת העיכול באמצעות צמחי מרפא ותזונה מותאמת הכוללת סיבים תזונתיים

מטרות הטיפול הטבעי בעצירות כוללות: 

 דבר ראשון – פתרון העצירות, הפחתת עוצמת הכאב, זיהוי הגורמים לעצירות ומניעת הישנות התמודדות עם מצבים בריאותיים נלווים 

טיפול קונבנציונלי עשוי לכלול שימוש במשלשלים, שעלולים לגרום לתופעות לוואי קצרות או ארוכות טווח. לכן, ניתן לבחור בטיפול טבעי כדי להימנע משימוש בתרופות קונבנציונליות או יחד איתן להפחתת מינון התרופות הנדרשות.

הטיפול הטבעי כולל זיהוי מטרות טיפול ספציפיות לכל מטופל/ת , הבנה מעמיקה של כל הגורמים המשפיעים על בריאותם, פיתוח תוכנית טיפול מקיפה, תחזוקה והתאמה תקופתית של התוכנית.

 

רוצים שאחזור אליכם?

אני אשמח לענות על כל שאלה ולחזור אליך בזמן שנוח לך, 
מלאו את הפרטים ואחזור אליכם בהקדם האפשרי.

בואו נדבר
💬 רוצה לדבר?
היי👋
שנעבור לווצאפ? אני כאן..