טיפול טבעי במערכת הנשימה
מערכת הנשימה שלנו חשופה למגוון רחב של מחלות ופתולוגיות, כל אחת דורשת גישה טיפולית מותאמת.
מערכת הנשימה אחראית לאספקת חמצן שוטפת לגוף. תפקידה של מערכת הנשימה הוא כפול:
- הכנסת חמצן מהסביבה החיצונית אל תוך מחזור הדם. החמצן חיוני לתהליך הנשימה התאית ולייצור אנרגיה בתא.
- הוצאת תוצרי לוואי של תהליך הנשימה, הכוללים בעיקר פחמן דו חמצני.
שכיחות המחלות הכרוניות בדרכי הנשימה הולכת וגוברת משנה לשנה. כהרבליסטית קלינית, אני מתמקדת בהתאמת טיפול טבעי ואישי לכל מצב בריאותי.
להלן פתולוגיות נפוצות במערכת הנשימה והגישה הטבעית לטיפול בהן:
קדחת השחת (Hay Fever)
קדחת השחת, או אלרגיה עונתית, היא תגובה אלרגית הנגרמת על ידי חומרים אלרגניים. בעונת האביב-קיץ בישראל, כאשר הטבע פורח והצמחיה מתפשטת, עשרות אלפים מהאוכלוסיה הישראלית, כולל ילדים ומבוגרים, נאלצים להתמודד עם אתגרים אלרגניים. התסמינים כוללים עיניים דומעות, נזלת שקופה, גירוי בגרון, התעטשויות וקשיי נשימה. גורמים נוספים יכולים לגרום לאלרגיה והם כוללים שינויים בסביבה וגורמים גנטיים. מחלות אלרגיות שמערבות את דרכי הנשימה נעשות יותר ויותר שכיחות בעולם המערבי (בין השאר בשל שינוי באורח החיים והעלייה בזיהום האוויר). רבים חושבים שהם סובלים מהצטננות ונוטלים תרופות נוגדות נזלת וגודש ללא מרשם (תרסיסי אף או כדורים),אלו תרופות שלא מומלץ להשתמש בהן ברציפות מעל חמישה ימים. בטווח המיידי הן מקלות, אך בהמשך הן יכולות לגרום לשימוש יתר ואף להתמכרות ובהמשך הן עלולות לגרום לגודש תמידי ולהזיק לרירית האף. טיפול טבעי יכול לכלול שימוש בצמחים המסייעים בהקלה על התסמינים ועיקר העבודה בגישה הטבעית, היא חיזוק המערכת החיסונית, כמו גם שימוש בצמחים המסייעים בהקטנת הרגישות לאלרגנים.
(Asthma) אסטמה
אסטמה היא מחלה כרונית של מערכת הנשימה, המתאפיינת בתגובה יתר של דרכי הנשימה.
המחלה גורמת צפצופים בעת הנשימה, קוצר נשימה, אי נוחות בחזה, התארכות הנשיפה,שיעול ופליטת ליחה. שכיח מאוד שהתסמינים מחמירים בלילה ולפנות בוקר.
הגורמים לאסטמה אינם ידועים לחלוטין, אך נחשבים לשילוב של גורמים גנטיים וסביבתיים. גורמים כמו זיהום אוויר, חשיפה לאלרגנים כמו אבק, אבקנים של פרחים, עובש וגם סטרס רגשי יכולים להחמיר את התסמינים. כמו כן, קיים קשר בין אסטמה לנזלת אלרגית, כאשר כ-30% מהסובלים מנזלת אלרגית מפתחים אסטמה.
הטיפול הקונבנציונלי באסטמה כולל שימוש בתרופות המרחיבות את דרכי הנשימה ומקלות על הנשימה, כמו גם תרופות המפחיתות דלקת ורגישות בדרכי הנשימה.
טיפול טבעי יכול לכלול שימוש בצמחים המסייעים בהקלה על התסמינים ובחיזוק המערכת החיסונית, כמו גם שינויים באורח החיים ותזונה כדי להפחית חשיפה לגורמים המחמירים את המחלה. צמחי המרפא עוזרים לניקוז עודפי הליחה המצטברים במערכת הנשימה ומקשים על תהליך הנשימה. תומכים בריאות עצמן ומחזקים את התאים במערכת הנשימה. לתזונה, לתוספי תזונה ולצמחי מרפא עשוי להיות תפקיד חשוב במניעת הדרדרות המחלה ובשליטה על התסמינים.
(Bronchitis) ברונכיטיס
ברונכיטיס היא דלקת של הברונכיות (דלקת סימפונות). ברונכיטיס יכולה להיות אקוטית וכרונית.
ברונכיטיס מתפתחת כתוצאה מזיהום אקוטי או גירוי כרוני של הסימפונות. הדלקת נוצרת עקב זיהום הפוגע בריסיות (cillia) ובתאים הריריים המצפים את חלל הסימפונות.
עלייה בהפרשת הריר ועיבוי דפנות הסימפונות גורמים לחסימה של דרכי אוויר המובילה לקוצר נשימה.
ברונכיטיס עלולה להוביל לסיבוכים כגון דלקת ריאות.
הברונכיטיס מתבטאת בשיעול, ייצור ריר, צפצופים בנשימה, קוצר נשימה, מועקה בחזה, נפיחויות בידיים וברגליים, שינויים בצבע העור ובצבע בסיס הציפורן מוורוד לחיוור וכחלחל, עלייה בלחץ דם ריאתי ולעיתים אי ספיקת לב ימנית. גורמים נפוצים לברונכיטיס כוללים זיהומים ויראליים או חיידקיים, חשיפה למזהמים סביבתיים כמו עשן ואבק. זיהומים אלו יכולים לגרום לדלקת ולגירוי בדרכי הנשימה, מה שמוביל לתחושת חוסר נוחות ולקושי בנשימה.
ברונכיטיס יכולה להיות חדה או כרונית. ברונכיטיס חדה בדרך כלל מתרחשת לאחר זיהום ויראלי כמו צינון או שפעת ולרוב נמשכת מספר שבועות. ברונכיטיס כרונית, מצד שני, מתאפיינת בשיעול שנמשך לפחות שלושה חודשים בשנה וממשיך למשך שנתיים רצופות או יותר. גורם נפוץ לברונכיטיס כרונית הוא עישון סיגריותאך היא יכולה להיגרם גם מדלקת או אלרגיה שלא מטופלת.
טיפול טבעי בברונכיטיס יכול לכלול שימוש בצמחים המסייעים בהקלה על הדלקת ובחיזוק מערכת החיסון והריאות. כמו כן, שינויים באורח החיים, כמו הפסקת עישון והימנעות מחשיפה למזהמים סביבתיים, יכולים להיות חשובים במניעת התפתחות ברונכיטיס כרונית ובהקלה על התסמינים. לתזונה ולצמחי מרפא עשוי להיות תפקיד חשוב במניעת הדרדרות המחלה ובשליטה על התסמינים.
(Dry Airways) יובש בריריות
האף, למעט תפקידו בהרחה, גם פועל כחלק מהמערכת שמטרתה להבטיח את המעבר היעיל של האוויר למערכת הנשימה. השכבה הרכה המכסה את החלק הפנימי של האף (רירית האף) מכילה שיערות דקיקות וקטנות, המשמשות לסינון והגנה נגד חלקיקים ופולשים הנישאים באויר. ייובש בריריות הוא מצב בו דרכי הנשימה נהיות יבשות ומגרות, מה שיכול להוביל לקושי בנשימה, גירוי ושיעול. כמו כן אובדן הלחות באף פוגעת ביכולת הסינון וההגנה מפני גורמים חיצוניים שכן הסביבה הלחה מסייעת בלכידת חיידקים ווירוסים. גורמים רבים יכולים להוביל ליובש בריריות, כולל חשיפה לאוויר יבש, זיהום אוויר, עישון ושימוש במזגנים או מחממים שמייבשים את האוויר. גורמים נוספים כוללים תרופות מסוימות, כמו תרופות ללחץ דם גבוה או תרופות אנטי-היסטמיניות, שיכולות לגרום ליובש בריריות כתופעת לוואי.
תסמינים של יובש בריריות כוללים קושי בנשימה, תחושת גירוי או צריבה בדרכי הנשימה, שיעול יבש ולעיתים קרובות תחושת חוסר נוחות או כאב בחזה. יובש בריריות יכול גם להוביל להגברת הרגישות לגירויים סביבתיים כמו עשן, אבק או מזהמים אחרים.
טיפול טבעי ביובש בריריות יכול לכלול שימוש במכשירים להגברת לחות בבית או במשרד, שימוש בצמחים המסייעים בליחוח הריריות ובהקלה על הגירוי, שינויים בתזונה המעודד סיכוך הריריות וכן שינויים באורח החיים כמו הפחתת חשיפה למזהמים סביבתיים והפסקת עישון.
סינוסיטיס (Sinusitis)
סינוסיטיס או דלקת הגתות הינו מצב דלקתי כרוני (מתמשך) או אקוטי (חריף). סינוסיטיס נוצר עקב גודש בריריות מערכת הנשימה וגורם נזק לשכבה הרירית המצפה את חלל הסינוס. הסינוסים הם חללים שממוקמים בעצמות המצח והלחיים שתפקידם להפחית את המשקל של הגולגולת, לשמש כתיבות תהודה ולחמם את זרם האוויר בדרכו לריאות.
בגולגולת האנושית קיימים ארבעה זוגות של סינוסים שממוקמים מאחורי העיניים, בין העיניים, מאחורי עצמות הלחיים משני צדי האף ומעל הגבות באזור המצח. ברוב המקרים הדלקת או הזיהום יתפתחו בסינוסים שממוקמים משני צדי האף. לחללים אלה יש פתחי ניקוז והריר המופרש מהם מתנקז דרך הפתחים אל חללי האף ומשם הוא מתפנה אל לוע האף ונבלע מבלי שנרגיש.
הגורם שמוביל לרוב מקרי הסינוסיטיס הוא זיהום נגיפי שנגרם בעקבות הדבקה בנגיף השפעת או גורם חיידקי. עם זאת, ישנו מגוון רחב של חומרים אלרגניים ומזהמים שונים שיכולים לגרום להתפתחות של התגובה הדלקתית בסינוסים.
התסמינים הנפוצים ביותר של סינוסיטיס כוללים רגישות וכאב בסינוס הפגוע שמוחמר כאשר הראש מוטה כלפי מטה או כאשר מניעים את הראש לצדדים, כאבי שיניים וחניכיים שמופיעים בזמן הלעיסה, הפרשה מרובה של נזלת וגודש באף, חום גבוה, עייפות וכאבי ראש.
הטיפול הטבעי בסינוסיטיס דורש גישה מקיפה שמתייחסת למצב בצורה רחבה. המטרה העיקרית של הטיפול היא לתמוך במערכת החיסונית ולהקל על התסמינים, תוך שימת דגש על שיפור איכות החיים. הטיפול כולל שימוש בשיטות שמסייעות לפתוח את דרכי הנשימה, להקל על הלחץ והכאבים, ולסייע בהחלמה הטבעית של הגוף. הטיפול מתמקד בתמיכה במערכת החיסונית וכולל גישה מקיפה שמתייחסת גם לתזונה מותאמת שתומכת בגוף על מנת להתמודד עם הדלקת ולעודד החלמה. המטרה היא ליצור סביבה בריאה שתאפשר לגוף להתמודד עם הדלקת בצורה יעילה וטבעית. הטיפול מותאם אישית ומתחשב בצרכים הספציפיים של כל אדם.